Islam-Expo 2

4. – 5.3.2011

Ensimmäisestä Islam-Exposta oli kulunut 2,5 vuotta ja sama aikaväli on Islam-Expo 2:n ja marraskuussa 2013 järjestettävän kolmannen Islam-Expon välillä. Islam-Expo 2 oli suurin Suomessa järjestetty islamilainen tapahtuma, jossa kahden päivän aikana oli 800–900 kävijää.

Islam-Expojen tarkoituksena on tuoda yhteen suomalaisen yhteiskunnan eri tahot, suuri yleisö ja Suomen muslimiyhteisö käymään vuoropuhelua ja tutustumaan toisiinsa sekä esitellä islamia ja islamilaista kulttuuria. Islam-Expo-tapahtumien tarkoitus on myös lisätä muslimien osallistumista erilaiseen toimintaan yhteiskunnassa.

Näin Islam-Expo 2:n teeman kysymyskin sai vastauksensa: osallistuminen on muslimien tavoite nyky-yhteiskunnassa.

Eurooppalaisia ja kanadalaisia tuulia Islam-Expo kakkoseen toivat tapahtuman pääpuhujat: tri Jamal Badawi Kanadasta, Emel-lehden päätoimittaja Sarah Joseph ja Anas Al-Tikriti Englannista sekä Mounir Azzaoui Saksasta. Kulttuuri-illan vieraana oli islamilaista musiikkia esittävä Hanin Anasheed Group Tanskasta.

Islam-Expo 2:ssa puhuivat perjantaina 4.3.2011 merkittävät suomalaiset poliitikot. Tilaisuuden avasivat tuolloiset Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen ja Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thors. Päivällä Suomen Perheyritysten Liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen piti puheenvuoron, jolloin luentosali oli aivan täynnä.

Islam-Expo 2 koostui luennoista, paneelikeskusteluista ja erilaisten järjestöjen toimintaa esittelevistä pöydistä sekä pienen sivulavan tapahtumista: lyhyistä alustuksista ja esityksistä. Näistä suosituin oli musliminuorten paneeli. Tapahtumaan toi taidetta toimittaja-valokuvaaja Päivi Arvosen hieno valokuvanäyttely Egyptistä.

Paneelikeskusteluihin osallistuivat islamin tutkijat, muslimitoimijat eri tahoilta ja ulkomaiset vieraat. Islam-Expo 2 sai runsaasti huomiota suomalaisessa valtamediassa ja se oli esimerkiksi Yle:n uutisaiheena. Tapahtuma sai pääosin myönteistä palautetta ja resursseihin nähdä se oli onnistunut. Islam-Expo 2 loi odotukset tulevaan: Islam-Expo 3:een.


Mitä Koraani kehottaa muslimeja antamaan yhteiskunnalle?

Ihmiset, Me olemme totisesti luonut teidät miehestä ja naisesta ja jakanut teidät heimoihin ja sukuihin, jotta tuntisitte toinen toisenne. Arvokkain teistä Jumalan tykönä on se, joka parhaiten pitää huolen velvollisuudestaan. Jumala on totisesti tietävä, tajuava" (Koraani 49:13)

"Palvelkaa Jumalaa älkääkä mitään asettako Hänen rinnalleen. Kohdelkaa hyvin vanhempianne, samoin läheisiä omaisianne, orpoja ja köyhiä, naapuria, joka on teille sukua ja naapuria, joka ei ole teille sukua, matkakumppania, vaeltajaa ja palvelijoita. Katso, Jumala ei rakasta niitä, jotka ovat väkivaltaisia ja kerskailevia" (Koraani 4:36)